ЦИФРОВА РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ТУРИСТИЧНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ - Мельниченко, Світлана Володимирівна (Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio, 2026)
Актуальність дослідження: сучасний етап розвитку туристичної індустрії характеризується комплексом системних викликів для суб’єктів такої діяльності, серед яких провідне місце посідають загострення конкурентної боротьби на ринку туристичних послуг, зростання частки туристів, що надають перевагу самостійному онлайн-бронюванню, трансформація споживчих очікувань у бік індивідуалізації та персоналізації сервісу, а також об’єктивна потреба в ефективному управлінні значними масивами даних і бронювань. Додатковим чинником ускладнення функціонування туристичних підприємств виступає вплив глобальних кризових явищ, що зумовлюють підвищений рівень невизначеності та ризиків у галузі. Трансформації технологій управління туристичними підприємствами, зумовлені інтенсивними процесами діджиталізації, актуалізують потребу у системному структуруванні бізнес-процесів та впровадженні комплексних організаційних змін, спрямованих на підвищення ефективності управління й адаптивності суб’єктів туристичної діяльності до динамічних умов ринку. Предметом дослідження є реструктуризація управління туристичним підприємством. Метою статті стало розкриття сутності та ролі цифрових технологій у реструктуризації туристичних підприємств, використання цифрових інструментів залежно від розміру підприємства, складності його організаційної структури та бізнес-процесів, що здійснюються, а також цифрова трансформація системи управління підприємством. Методологія дослідження: за допомогою абстрактно-логічного методу виокремлено групи цифрових технологій, які застосовуються в управлінській діяльності туристичного підприємства, визначено інструменти системи управління взаєминами з клієнтами на всіх етапах їхньої взаємодії та запропоновано здійснити цифрову реструктуризацію через модифікацію організаційних структур управління підприємством. Застосування методів аналізу та синтезу дало змогу оцінити ступінь використання аналітики Big Data туристичними підприємствами. Результати дослідження: розглянуто процес цифрової реструктуризації туристичних підприємств як один із ключових напрямів їх адаптації до умов інформаційного суспільства та цифрової економіки. Проаналізовано вплив сучасних інформаційно-комунікаційних технологій на трансформацію організаційних структур управління, бізнес-процесів і систем взаємодії з клієнтами. Практичне значення: обґрунтовано доцільність переходу туристичних підприємств від традиційних ієрархічних моделей до гнучких, децентралізованих, мережевих і віртуальних форм організації діяльності. Визначено роль цифрових технологій у підвищенні ефективності управлінських рішень, оптимізації комунікаційних процесів та забезпеченні конкурентоспроможності туристичних підприємств. Зроблено висновок, що цифрова реструктуризація є комплексним процесом, який охоплює технологічні, організаційні, соціально-економічні зміни та створює передумови для сталого розвитку туристичних підприємств у цифровому середовищі. Перспектива подальших досліджень спрямована на вивчення ролі цифрових технологій у стратегічному менеджменті туристичних підприємств та формування управлінських інформаційних систем в умовах цифрового суспільства.