ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ ТУРИСТСЬКОЮ МОБІЛЬНІСТЮ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: РОЛЬ ТА ПОТЕНЦІАЛ MAAS-ПЛАТФОРМ В УКРАЇНІ - Шевченко, Андрій Вікторович (Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio, 2026)
Актуальність дослідження: трансформація туристської мобільності в Україні в умовах воєнного стану відбувається під впливом підвищених безпекових ризиків, руйнування транспортної інфраструктури та нестабільності логістичних маршрутів, що актуалізує потребу в інтегрованих цифрових інструментах координації транспортних і туристських сервісів. Предмет дослідження: цифрові технології управління туристською мобільністю в умовах воєнного стану з акцентом на роль і потенціал платформ Mobility as a Service (MaaS) як інструменту інтеграції транспортних, туристських та безпеково-інформаційних сервісів. Мета дослідження – обґрунтування ролі та визначення потенціалу MaaS-платформ як інструменту цифрового управління туристською мобільністю в умовах воєнного стану в Україні. Методологія дослідження: системний і структурно-функціональний підходи; методи наукового узагальнення, порівняльного аналізу, логічного моделювання та концептуалізації. Результати дослідження: встановлено трансформацію туристської мобільності у стратегічний компонент стійкості туристської сфери; доведено, що MaaS-платформи забезпечують інтеграцію транспортних і туристських сервісів, мультимодальне планування маршрутів, централізоване управління інформацією та аналітичну підтримку управлінських рішень; обґрунтовано розширення функціонального спектра MaaS за рахунок безпекового й комунікаційного компонентів, що підвищує адаптивність і зменшує рівень невизначеності туристських переміщень. Отримані результати розширюють концептуалізацію MaaS від інструменту інтеграції транспортних сервісів до комплексної моделі цифрового управління туристською мобільністю в умовах кризових явищ. Практичне значення: результати можуть бути використані органами державного управління, транспортними операторами та суб’єктами туристської діяльності для формування інтегрованої цифрової системи управління туристською мобільністю. Висновки: MaaS-платформи можуть виступати координаційним ядром цифрового управління туристською мобільністю в Україні за умови розвитку нормативного забезпечення, стандартизації даних та посилення кібербезпеки. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням прикладних моделей інтеграції MaaS у систему стратегічного управління туризмом, проведенням емпіричних досліджень поведінкових моделей туристів у кризових умовах та оцінюванням соціально-економічних ефектів впровадження MaaS-платформ у регіонах України.