ТРАНСКОРДОННЕ СПІВРОБІТНИЦТВО ЯК ІНСТРУМЕНТ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ТА РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ: ПРИКЛАД ПРОГРАМИ HUSKROUA ENI CBC 2014–2020 - Торпоі, Йосип Йосипович (Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio, 2025)
У статті проаналізовано значення транскордонного співробітництва для процесу європейської інтеграції України на прикладі реалізації програми HUSKROUA ENI CBC 2014–2020. Розкрито основні цілі та тематичні напрями програми, структуру фінансування, масштаби залучення українських партнерів, а також виклики, з якими стикалась програма, зокрема пандемія COVID-19 та повномасштабна війна Росії проти України. Акцент зроблено на потенціалі прикордонних регіонів, особливо Закарпатської області, у контексті зміцнення зв’язків з країнами-членами ЄС та розвитку туризму. Методи дослідження включають аналіз нормативно-правових документів, статистичних даних програми та порівняльну оцінку результатів. Результати статті можуть бути використані для вдосконалення державної політики транскордонного співробітництва та регіонального розвитку.