СПА VS ВЕЛНЕС: СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОЗДОРОВЛЕННЯ В ТУРИЗМІ - Щука, Галина Петрівна; Ханас, Уляна Ярославівна; Омельченко, Галина Юріївна (Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio, 2025)
Актуальність дослідження: останніми роками ринок лікувально-оздоровчого туризму демонструє стабільну тенденцію зростання, стає однією з галузей у світовій туристичній індустрії, що динамічно розвивається. Усе більша увага до здоров’я та краси, пошук ефективних методів покращення фізичного й психоемоційного стану, а також старіння населення й зростання рівня стресу стали основними факторами, що сприяють підвищенню популярності спа- й велнес-послуг. Одним із наслідків цього попиту стало поглиблення спеціалізації на ринку оздоровчого туризму, що потребує ретельного аналізу взаємозв’язку між двома основними підходами до оздоровлення: спа й велнес. Предмет дослідження: співвідношення між спа-туризмом і велнес-туризмом і сучасні підходи до оздоровлення в туристичній практиці. Мета дослідження: проаналізувати спа й велнес як сучасні підходи до оздоровлення й установити їхній взаємозв’язок у контексті розвитку туристичної індустрії. Методологія дослідження: застосовано комплексний підхід, який включає аналіз сучасних наукових публікацій, статистичних даних про ринок, а також порівняльний аналіз чинних практик у спа- й велнес-індустрії та основних відмінностей і спільних рис між цими двома підходами. Результати дослідження: виявлено, що спа- й велнес-послуги взаємно доповнюють одна одну, створюючи цілісні програми оздоровлення; заклади, які інтегрують обидва підходи, забезпечують кращі результати для споживачів; визначено, що сучасні туристи перейшли до профілактичних і підтримувальних програм, що формує попит на послуги; показано, що на розвиток та інтеграцію спа й велнес значно впливають регіональні природні ресурси. У Закарпатті наявність мінеральних вод створює можливість для поєднання традиційних процедур із сучасними велнес-підходами. Практичне значення: результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення туристичних продуктів у сфері лікувально-оздоровчого туризму, зокрема для розроблення нових комплексних програм, які поєднують елементи спа й велнес, інтеграція яких допоможе закладам привернути увагу нових клієнтів та утримати наявних, що сприятиме підвищенню їхньої конкурентоспроможності на ринку оздоровчого туризму. Висновки: установлено, що сучасні програми оздоровлення демонструють тенденцію до злиття спа- й велнес-послуг, що пов’язано зі зміною потреб споживачів від лікування захворювань до профілактики. Виникають нові мультипрактики, які сприяють гармонійному розвитку людини, включаючи фізичну активність, здорове харчування, психоемоційне благополуччя й особистісний розвиток. Перспектива подальших досліджень полягає в детальному вивченні специфіки інтеграції спа-елементів у велнес-моделі на основі принципів сталого розвитку, індивідуалізації послуг і врахування регіональних особливостей. Це дасть змогу створити нові концепції оздоровчих програм, що повною мірою відповідатимуть сучасним вимогам ринку.