КАДАСТРОВІ СИСТЕМИ УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ ЛАНДШАФТНОГО ПІДХОДУ ДО УПРАВЛІННЯ ПРИРОДНИМИ РЕСУРСАМИ - Герасимчук, Олена Леонтіївна; Шевчук, Лариса Миколаївна; Васільєва, Людмила Анатоліївна; Кагукіна, Анастасія Максимівна (Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio, 2026)
Актуальність дослідження: сучасний розвиток кадастрових систем України потребує переходу від роз’єднаного галузевого обліку до інтегрованого управління територіями. Ландшафтний підхід, що враховує просторову структуру природних комплексів, їхню стійкість і вразливість, підсилює аналітичний потенціал кадастрових систем і забезпечує науково обґрунтоване управління ресурсами. Предметом дослідження є теоретичні та методичні засади застосування ландшафтного підходу для вдосконалення галузевих кадастрів України (земельного, водного, лісового, екологічного) та їх інтеграції в єдину кадастрово-інформаційну систему. Метою дослідження є обґрунтування доцільності застосування ландшафтного підходу для вдосконалення галузевих кадастрів України, зокрема земельного та водного, і окреслення перспективи їх інтеграції в єдину кадастрово-інформаційну систему. Методологічною основою дослідження є ландшафтний підхід до аналізу територій, системний аналіз кадастрових даних, інтеграція природних характеристик із інформаційними ресурсами галузевих кадастрів, а також концептуальні засади формування єдиної кадастрово-інформаційної системи. Результати дослідження: доведено, що запровадження ландшафтного підходу дозволяє інтегрувати кадастрові дані з природними характеристиками територій, що створює основу для комплексного управління ресурсами. Поєднання земельного кадастру з оцінкою ґрунтово-геоморфологічних і кліматичних умов сприяє оптимізації землекористування та запобігає деградації ґрунтів. Водний кадастр у взаємозв’язку з аналізом гідрологічних систем забезпечує раціональне водокористування й збереження екосистемних функцій, а лісовий – формує підґрунтя для сталого лісокористування та охорони біорізноманіття. Екологічний кадастр разом із ландшафтним аналізом дозволяє оцінювати стійкість територій і мінімізувати екологічні ризики. Практичне значення: інтеграція галузевих кадастрів у межах єдиної кадастрово-інформаційної системи забезпечує комплексне бачення території та формує наукове підґрунтя для ухвалення збалансованих управлінських рішень, що враховують економічні, соціальні та екологічні пріоритети відповідно до принципів сталого розвитку. Висновки. Ландшафтний підхід є ефективним інструментом підвищення аналітичної цінності галузевих кадастрів і створення інтегрованої системи управління природними ресурсами. Його застосування сприяє переходу до комплексного та екологічно орієнтованого управління територіями.