ЗМІНИ КІЛЬКОСТІ ЧЛЕНІВ РЕФОРМАТСЬКОЇ ЦЕРКВИ В МАРАМАРОШ-УГОЧАНСЬКІЙ ЄПАРХІЇ ВІД ДРУГОЇ ПОЛОВИНИ ХІХ СТОЛІТТЯ ДО 2022 РОКУ - Нодь, Барбара Брігітта; Сейкель, Маріанна Адальбертівна (Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio, 2026)
Актуальність дослідження полягає в тому, що з другої половини ХІХ століття регіон зазнав численних політичних, суспільних та економічних змін, які вплинули на динаміку кількості членів церкви. Оскільки сьогодні ці процеси проявляються ще інтенсивніше, ми вважаємо актуальним дослідити, як саме вони позначаються на чисельності релігійних громад. Об’єкт дослідження: кількісні зміни членів Мараморош-Угочанської єпархії (Закарпатської реформатської церкви) у визначений часовий період. Мета нашого дослідження – зібрати дані та інформацію про кількість членів реформатської церкви на досліджуваній території та порівняти їх у часовому проміжку від 1850-х років до 2022 року. Методи дослідження: після опрацювання наукової літератури ми проаналізували наявні статистичні дані, а також інформацію, надану нам від єпархіального (деканського) управління. На основі цих даних ми здійснили розрахунок відмінностей в абсолютних та відсоткових показниках, які візуально представили за допомогою комп’ютерної картографічної програми QGIS. Результати: з огляду на показники чисельності за порівнювані періоди (1880–1921, 1921–1941, 1941–1989, 1989–2013) видно, що до 1940-х років кількість членів у єпархії поступово зростала; однак у багатьох випадках на локальному рівні, за розподілом за окремими населеними пунктами, цього не можна стверджувати. У період між 1989 і 2013 роками спостерігається загальне значне скорочення чисельності. Практичне значення: наше дослідження ілюструє, як історичні, соціальні та політичні події (наприклад, світові війни, міграція) впливали на чисельність членів реформатської церкви в зацікавленому регіоні. Висновки: під час нашого аналізу виявилося, що соціально-політичні та економічні зміни, які відбувалися в зазначеному регіоні протягом останніх півтора століття, до кінця 1980-х років не мали значного негативного впливу на членів Реформатської церкви. Кількість членів церкви, здається, зростала у всі порівнювані роки, за винятком періоду між 1989 та 2013 роками, що, ймовірно, пов’язано з міграцією. Перспективи подальших досліджень: повне вивчення чисельності Закарпатського реформатського церковного округу протягом обговорюваного періоду; опрацювання й аналіз даних інших конфесій.