ВИННИЙ ТУРИЗМ У РЕЖИМІ ВИЖИВАННЯ: СТАНОВИЩЕ СІМЕЙНИХ ВИНАРЕНЬ В БЕРЕГІВСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ ПІД ЧАС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Торпоі, Йосип Йосипович (Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio, 2026)
Предметом даної роботи є дослідження стану виноробства та винного туризму в Берегівському районі Закарпатської області з точки зору діяльності сімейних винарень. Винний туризм Закарпаття побудований на багатовікових традиціях, в яких виноградарство та виноробство представляють не лише економічну, а й культурну цінність. Після розпаду СРСР, з середини 1990-х років виноградарство та виноробство знову почали розвиватися на Закарпатті, що принесло з собою бум винного туризму. Сьогодні вино є важливим елементом туристичної пропозиції регіону, і спостерігається постійне зростання як попиту на послуги, пов’язані з винним туризмом, так і очікувань щодо якості. Початок російсько-української війни серйозно вплинув на умови вирощування винограду, діяльність виноробень та розвиток винного туризму на національному та закарпатському рівнях. Паралельно з цим, законодавче середовище також зазнає важливих трансформацій. Географічне розташування Берегівського району, його віддаленість від бойових дій та відносний спокій під час війни зумовили подальше існування внутрішнього туризму. Метою роботи є дослідження процесу розвитку нових тенденцій продажів та поведінки постачальників послуг, а також актуального стану винного туризму Закарпаття, який функціонує в режимі виживання під тиском війни. Методи дослідження включали аналіз наукової літератури по темі, розгляд нормативно-правових документів і статистичних даних. Для розширення дослідження було проведено анкетування серед виноробів Берегівського району та глибинних інтерв’ю. Результати дослідження можуть бути використані для розвитку сектору винного туризму на Закарпатті, а також можуть сприяти розробці стратегічних програм розвитку, що підвищують шанси на виживання виноробень в умовах економічної та політичної кризи, спричиненої воєнною ситуацією.