ІНТЕГРАЦІЯ ДОМЕНІВ БЛАГОПОЛУЧЧЯ У СТРУКТУРУ ТУРПРОДУКТУ: ТУРОПЕРАТОРСЬКИЙ АСПЕКТ - Щука, Галина Петрівна; Пацюк, Вікторія Сергіївна; Несторишен, Ігор Васильович (Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio, 2026)
Актуальність дослідження. Сучасний туризм потребує переходу проектування цілісного досвіду. Інтеграція доменів благополуччя у струтуру турпродукту може стати одним із інструментів, які прискорять цей процес. Предметом дослідження є методичні підходи та матричні моделі поєднання доменів благополуччя з параметрами туристичного обслуговування у процесі проектування турпродукту. Мета статті полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробці методичних підходів до використання доменів благополуччя суб’єктами туроперейтингу як базових орієнтирів при конструюванні програми обслуговування. Методологія дослідження: генетичний та ретроспективний аналіз, методи системної декомпозиції, структурно-логічного моделювання, синтезу та матричного моделювання, узагальнення. Результати роботи: доведено, що в межах туроперейтингу велнес доцільно інтерпретувати як методологічний принцип проектування. Здійснено диференціацію шести ключових доменів (фізичного, емоційного, соціального, інтелектуального, духовного та екологічного), які піддаються безпосередньому управлінню через інструменти туроперейтингу. Обґрунтовано доцільність виключення професійного та фінансового вимірів через їхню інертність відносно короткострокового туристичного досвіду. Сконструйовано двовимірну матричну модель архітектоніки туристичного продукту, де на перетині велнес-доменів та параметрів проектування (локація, активності, взаємодія, темп, інтерпретація) формуються конкретні проектні рішення. Практичне значення: отримані результати можуть бути імплементовані у практичну діяльність туроператорських компаній при розробці інноваційних програм обслуговування, а також використані у навчальному процесі при підготовці фахівців зі спеціальності «Туризм та рекреація» для вивчення сучасних технологій проектування турпродукту. Висновки: впровадження запропонованої методичної моделі трансформує турпродукт у керований дизайн досвіду, що дозволяє туроператорам задовольняти персоналізовані потреби клієнта та зміцнювати стратегічну лояльність до бренду в умовах конкурентного ринку. Перспектива подальших досліджень пов’язана зі створенням прикладних інструментів діагностики велнес-доменів для персоналізації параметрів турпродукту ще на етапі його проектування.