МОДЕЛЬ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ КАВ’ЯРЕНЬ В УКРАЇНСЬКИХ РЕАЛІЯХ - Зеленко, Олена Олександрівна (Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена радикальною трансформацією умов функціонування закладів ресторанного господарства в Україні під впливом воєнного стану, енергетичної нестабільності, економічної турбулентності та зміни споживчих моделей поведінки. У таких умовах кав’ярня перестає бути виключно комерційним об’єктом і трансформується у соціально-економічну систему, що виконує економічну, соціальну та стабілізаційну функції в межах локальної громади. Предметом дослідження є організаційно-економічні засади функціонування кав’ярень в умовах невизначеності та механізми забезпечення їхньої операційної стійкості. Метою дослідження є формування та теоретичне обґрунтування інтегрованої моделі організації роботи кав’ярні, що забезпечує безперервність функціонування, конкурентоспроможність і адаптивність бізнесу. Методологічну основу дослідження становлять системний підхід, методи теоретичного узагальнення, структурно-функціонального аналізу, логічного моделювання та компаративного аналізу практики функціонування кав’ярень в Україні. У результаті дослідження розроблено інтегровану модель організації роботи кав’ярні, що базується на триєдиній концепції «Безпека – Соціальність – Економіка», доповненій компонентами колективної резильєнтності персоналу та технологічної автономності. Запропоновано матрицю оцінювання ефективності функціонування кав’ярні, яка дозволяє формалізувати якісні характеристики стійкості через систему критеріїв та індикаторів. Практична значимість результатів полягає у можливості використання запропонованої моделі та матриці оцінювання для підвищення ефективності управління кав’ярнями, зниження операційних ризиків та забезпечення довгострокової економічної стабільності закладів. Висновки дослідження підтверджують, що конкурентоспроможність сучасної кав’ярні визначається системною інтеграцією безпекових, соціальних, організаційних та технологічних компонентів. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці кількісних методик оцінювання резильєнтності закладів ресторанного господарства та емпіричній перевірці ефективності запропонованої моделі.