КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ НАСТАВНИЦТВА В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-5843/2023-1-5

Ключові слова:

менторство, готель, ресторан, персонал, економічні результати

Анотація

Посилення кризових перетворень у готельно-ресторанному бізнесі та загострення конкуренції спонукає його до посилення репутації, формування корисних комунікацій, а також зростання професійних компетенцій персоналу. Одним із сучасних інструментів підвищення ефективності бізнесу є наставництво (менторство). Метою статті є обґрунтування концептуальних засад наставництва в готельно-ресторанному бізнесі. Розкрита необхідність та специфіка наставництва в готельно-ресторанному бізнесі, що пов’язано із потребою значного обсягу людських ресурсів, наявністю вакансій та сприйнятністю до інновацій цієї сфери. Визначено логічний взаємозв’язок між цінностями наставництва як процедури адаптації до бізнес- середовища та отриманням переваг для суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу: зменшення плинності кадрів, підвищення ефективності бізнес-процесів, покращення корпоративної культури та іміджу. При цьому акцентовано увагу на наявності можливих викликів (фінансові витрати, відсутність наставників, неусвідомлення потреби та переваг). Визначено змістові характеристики бізнес-наставництва на основі логічного взаємозв’язку: менті – наставник – наставництво – бізнес-наставництво. Проведено узагальнення видів взаємодії менті та наставника, алгоритмізацію їхньої взаємодії. Розкрито концептуальні засади наставництва у сфері готельно-ресторанного бізнесу, що стосуються методів, методик, інструментів, принципів реалізації. Запропонована модель реалізації бізнес-наставництва, що регламентує основні етапи взаємодії наставника та керівництва готелю/ресторану. Акцентовано на тому, що, незважаючи на певні витрати та необхідність організаційної роботи, бізнес-наставництво може сприяти значній ефективності діяльності готелю/ресторану. Окреслено напрями та перспективи бізнес-наставництва в готельно-ресторанному бізнесі у сучасних умовах. Зазначається, що в умовах невизначеності спочатку пандемічного середовища, а нині воєнного стану бізнес-наставництво сприяє виживанню та подальшому розвитку готельно-ресторанного бізнесу, впливу адаптивних форматів обслуговування та успіху суб’єкта бізнесу загалом.

Посилання

Андрусяк І.В. Менторство як модель партнерства вузу та школи. Теоретико-методичні засади вивчення англійської мови (партнерство школи й університету), 30 березня 2018 р., м. Умань : ФОП Новожилов С.В., 2018. URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/21616 (дата звернення: 02.01.2024).

Бовш Л., Комарніцький І., Олійник, О. Менторинг та Agilе: точки дотику в управлінні рестораном. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації, 2021. 4(1), 39–53. https://doi.org/10.31866/2616-7468.4.1.2021.234829 (дата звернення: 02.01.2024.)

Босовська М., Бовш Л. Менторинг у HR-менеджменті готелю. Університетські наукові записки, 2021, № 3 (81), С. 76–86. URL: https://unz.univer.km.ua/article/view/81_76-86 (дата звернення: 03.01.2024).

Дорошкевич К.О., Вороновська М.М., Салата І.З. Підходи до забезпечення менторингової діяльності на підприємствах. Науковий вісник НЛТУ України, 2019, 29(4), 47–49. https://doi.org/10.15421/40290410 (дата звернення: 03.01.2024)

Липич Л., Хилуха О., Кушнір М. Коучинг як форма розвитку «м’яких» компетенцій працівників підприємства. Науковий погляд: економіка та управління. 2020. № 2(68). С. 140–146. http://doi.org/10.32836/2521-666x/2020-68-25 (дата звернення: 05.01.2024)

Смірнов С. Формальний менторинг у професійній підготовці майбутніх офіцерів запасу. Актуальні питання гуманітарних наук, 2019. 2(22), 111–115. http://dx.doi.org/10.24919/2308-4863.2/22.166976 (дата звернення: 02–03.01.2024).

Степаненко В.В. Значення менторства та бізнес-інкубування для стимулювання підприємництва. Сталий розвиток економіки, 2015. 3, 246–251 URL: https://economdevelopment.in.ua/index.php/journal/article/view/607 (дата звернення: 02.01.2024).

Breakenridge D.K. Learning Ethics from a Mentor. Answers for Ethical Marketers, 2021. 111–132. doi: 10.4324/9781003080466-6 (дата звернення: 02.01.2024).

Kendall G., Painchaud H. Planning Your Business Finances Mentor Memo. Designing Your Business, 2016. 88–107. doi: 10.5040/9781501325588.ch-005 (дата звернення: 05.01.2024).

Merriam-Webster’s Learner’s Dictionary. URL: https://learnersdictionary.com (дата звернення: 05.01.2024).

Pokatilo A. Mentor masters. Business Strategy Review, 2014. 25(4), 74–74. https://doi.org10.1111/j.1467-8616.2014.01128.x (дата звернення: 05.01.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-17

Як цитувати

Охріменко, А. Г., & Бовш, Л. А. (2024). КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ НАСТАВНИЦТВА В ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ. Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica Et Recreatio, (1), 48–55. https://doi.org/10.32782/2786-5843/2023-1-5