THE CONCEPT OF AN ECO-HOTEL AS AN INNOVATIVE TREND IN THE DEVELOPMENT OF THE HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-5843/2023-2-6

Keywords:

eco-hotel, environmental certification, ecological labeling, natural environment, hospitality industry, hotel-restaurant business, hotel

Abstract

The relevance of the topic lies in the growing need for sustainable development and preservation of the environment. Eco-hotels are becoming popular among tourists who love nature and are looking for new vacation locations without harming the natural environment. Eco-hotels are located in various natural areas, and their construction and further operation is aimed at preserving the environment. Eco-hotels are turning into innovative centers for the implementation of sustainable practices, in particular, they are starting to use energy from renewable sources and introduce water conservation and waste management systems. The purpose of the study is reduced to the level of awareness of tourists regarding the issues of sustainable development, popularization of ecotourism and stimulation of the use of innovative trends in the development of the hotel and restaurant business. Research methods are analytical, comparative, graphic and statistical methods, as well as methods of analysis, synthesis and generalization. The study facilitated an exploration of the concept of an eco-hotel as an innovative trend in the development of the hotel and restaurant business. The impact of consumers' environmental awareness on adressing environmental issues and minimizing the negative impact on the environment by the objects of the hotel industry is examined. The concept of "eco-hotel", its key characteristics and advantages are analyzed. Important aspects of sustainable development, including the use of renewable energy sources, efficient water usage, emission reduction, and minimization of the impact on the natural environment, were studied. The main principles of the creation and operation of an eco-hotel (use of energy-efficient technologies and renewable energy sources, absence of emissions of harmful substances by lodging industry objects into the environment, etc.), its features and advantages are described, as well as examples of successful implementation of this concept in modern society. Methods of reducing the negative impact of hotels on the environment and various innovative approaches to ensuring sustainability, efficiency of energy consumption and the introduction of new technologies in the construction and operation of infrastructure have been studied. The main advantages and challenges of implementing the concept of an eco-hotel are presented. The importance of a balanced approach to the sustainable development in the field of hospitality witihin the framework of environmental protection and meeting the needs of modern consumers is emphasized. The examples of successfully implemented projects using the eco-hotel concept are presented. These ideas are useful for hotel and restaurant entrepreneurs who are considering implementing the principles of environmental orientation in their business processes, are interested in innovative trends in the industry and want to make their enterprises more environmentally sustainable and more attractive to environmentally conscious customers.

References

Лебедєва О. А. та Єрмолова, Є. Тенденції розвитку еко-готелів у світі. Тенденції та перспективи розвитку науки і освіти в умовах глобалізації: зб. наук. пр. 2017. Вип. 30. с. 49-52.

Ганич Н. М., Гаталяк О. М. Екологізація готельного та ресторанного бізнесу. Географія та туризм: науковий збірник / М-во освіти і науки України; Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка; редкол.: Любіцева О. О., Яценко Б. П., Сировець С. Ю. [та ін.]. Вип. 43. – Київ: Альфа-ПІК, 2018.

Зубехіна, Т. Економічні складові екологізації закладів гостинності в регіоні. Товарознавчий вісник, 2022. 2(15), 96-103. https://doi.org/10.36910/6775-2310-5283-2022-16-8 (дата звернення: 17.12.2023).

Камушков О. С., Ткач В. О., Язіна В. А. Інновації світового готельного господарства. Причорноморські економічні студії, Випуск 48-2. 2019. С. 52-55.

Паньків М. М., Липовий Д. В. Інноваційні тренди розвитку підприємств індустрії гостинності в контексті esg-трансформації. Міжнародний науковий журнал «Грааль науки» No 14-15 (Травень, 2022): за матеріалами III Міжнародної науково-практичної конференції «Scientific researches and methods of their carrying out: world experience and domestic realities», що проводилася 27 травня 2022 року ГО «Європейська наукова платформа» (Вінниця, Україна) та ТОВ «International Centre Corporative Management» (Відень, Австрія).

Терещук Н. В. Вплив екологічної сертифікації на рейтинг готелів з боку клієнтів. Інфраструктура ринку. 2022. № 65. С. 133–137.

Максименко О. Р., Красножон С. В. Інноваційні технології у туристичному та готельно-ресторанному бізнесі. Збірник наукових праць ХКТЕІ. 2020. № 16. С. 252 – 261.

Лисюк Т. В., Терещук О. С., Пасічник М. П. Інноваційні технології у готельно-ресторанному господарстві. Економіка та суспільство. 2022. Вип. 40. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-11 (дата звернення: 14.12.2023).

Кіш Г. В. Інноваційні технології в діяльності готельно-ресторанних підприємств. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. № 6(12). С. 65 – 77. DOI: https://doi.org/10.52058/2786-6300-2023-6(12)-65-77 (дата звернення: 14.12.2023).

Лютак О. М., Баула О. В., Баула В. В. Інноваційні технології в міжнародній готельній індустрії. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. 2023. Вип. 19. Т. 1. С. 10–18. DOI: https://doi.org/10.15330/apred.1.19.10-18 (дата звернення: 14.12.2023).

Терещук, Н. В., Транченко, Л. В., Транченко, О. М., & Шашеро, А. М. Екологізація готельно-ресторанного бізнесу. Вісник Одеського національного університету. Географічні та геологічні науки, 2023. Вип. 28(1(42), 105–114. https://doi.org/10.18524/2303-9914.2023.1(42).282240 (дата звернення: 14.12.2023).

Тітомир Л. А. Екологізація готелів як напрям розвитку готельно-ресторанного бізнесу / Л. А. Тітомир, О. М. Коротич, Ю. О. Халілова-Чуваєва // Економіка харчової промисловості. 2021. Т. 13, вип. № 3, С. 88-93. DOI: 10.15673/fie.v13i3.2136 (дата звернення: 14.12.2023).

Мельник І. М. Процеси екологізації готельних підприємств України. Матеріали Міжнар. наук.- практ. конф. "Сучасні напрями розвитку економіки, підприємництва, технологій та їх правового забезпечення" (м. Львів, 18-19 червня 2020 р.). Львів: Видавництво ЛТЕУ, 2020. 372 с. С. 178-180.

Офіційний сайт British Airways Holidays (BAH) [Електронний ресурс] Режим доступу: https://www.britishairways.com/en-gb/flights-and-holidays/holidays (дата звернення: 16.12.2023).

Офіційний сайт Casitas Tenorio B&B [Електронний ресурс] Режим доступу: https://casitastenorio.com/certification-of-sustainable-tourism-cst/ (дата звернення: 16.12.2023).

Офіційний сайт Green Globe [Електронний ресурс] Режим доступу: https://www.greenglobe.com/(дата звернення: 17.12.2023).

Офіційний сайт Green Key [Електронний ресурс] Режим доступу: https://www.greenkey.global/(дата звернення: 17.12.2023).

Офіційний сайт Touristik Union International (TUI) [Електронний ресурс] Режим доступу: https://www.tuigroup.com/en-en (дата звернення: 16.12.2023)

Bohdanowicz P. Environmental Awareness and Initiatives in the Swedish and Polish Hotel Industries – Survey Results // International Journal of Hospitality Management. 2009. Vol. 6. pp. 36-52.

Берзіна С.В., Капотя Д.Ю., Бузан Г.С. Екологічна сертифікація та маркування. Методичний довідник. – К.: вид-во Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування, 2017. 114 с. [Електронний ресурс] Режим доступу: https://www.ecolabel.org.ua/images/page/ecolabel_book.pdf (дата звернення: 14.12.2023).

Published

2024-01-30

How to Cite

Kovalchuk, I. V. (2024). THE CONCEPT OF AN ECO-HOTEL AS AN INNOVATIVE TREND IN THE DEVELOPMENT OF THE HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS. Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica Et Recreatio, (2), 69–78. https://doi.org/10.32782/2786-5843/2023-2-6