ENVIRONMENTAL RESPONSIBILITY AS A FACTOR OF THE COMPETITIVENESS FOR TOURISM AND HOSPITALITY SERVICES
DOI:
https://doi.org/10.32782/2786-5843/2023-1-3Keywords:
environmental responsibility, tourism, hospitality, services, competitivenessAbstract
The article investigates the phenomenon of environmental responsibility and the peculiarities of its manifestation in tourism and hospitality sphere. The purpose of the research: substantiation of the feasibility of implementing environmental responsibility tools in the activities of hospitality and tourism enterprises as an important factor in the formation of the business entities competitiveness in the modern conditions of life in the domestic tourism industry. Research methods: analysis, synthesis, comparison and generalization, induction and deduction, historical and retrospective analysis. Research hypothesis: it is assumed that the implementation of the components of environmental responsibility of enterprises of the domestic tourism and hospitality industry should be based on a set of theoretical foundations, historical, natural-geographical and socio-economic prerequisites and modern circumstances of the functioning in this activity sphere of Ukraine under martial law. As a result of the analysis, it was identified that the concept of environmental responsibility is multifaceted, it is considered as a conditional and unconditional phenomenon and in the tourism and hospitality industry it is manifested through the organization of environmentally safe types of tourism, the introduction of ‘green’ technologies during the organization and service of tourists, the environmentally conscious behavior of all participants in the tourist service process. It is emphasized that the accommodation establishments, where the tourist stays the most, and, accordingly, is more scrupulous about the offered conditions, are the primary link that starts the process of greening the activities of business entities in the industry. It was emphasized that the organization of training courses for employees of the entire tourism industry and educational work in the field of environmental safety are no less important. It is assumed that the next few years for the tourism industry in Ukraine will also prioritize volunteering and solidarity tourism (as a manifestation of the environmental responsibility of all participants in the tourism market), designed to restore destroyed ecosystems and infrastructure facilities in tourist destinations affected by the war.
References
Бойко В.О., Ключник А.В., Півньова Л.В. Зміцнення конкурентоспроможності підприємств екологічного (зеленого) туризму. Вісник ХНТУ. 2020. № 3(74). С. 213–222.
Дубович І.А., Фомічева Т.Є. Сучасні проблеми економіко-правового регулювання екологічного туризму в Україні. Вчені записки ТНУ ім. В. І. Вернадського. Серія: Економікам і управління. 2020. Том 31(70), № 4. С. 42–46.
Баран М.Ю., Гліненко Л.К., Дайновський Ю.А. Маркетинг і комунікації як фактори екологізації туристичного і готельного бізнесу. Держава та регіон. Серія: Економіка та підприємництво. 2020 р. № 6(117). С. 118–124.
Машіка Г.В., Пологовська Ю.Ю., Бикова М.Д. Сучасні тенденції розвитку екологічного туризму в Україні в умовах пандемії Covid-19. Екологічні науки: науково-практичний журнал. 2021. № 2(35). C. 149–152.
Нещадим Л.М., Тимчук С.В., Кожухівська Р.Б. Екологічний туризм як основа ефективного розвитку туристичного бізнесу в Україні. Приазовський економічний вісник. 2019. Випуск 3(14). С. 323–327.
Kasim A., Scarlat C. Business Environmental Responsibility in the Hospitality Industry. Management. 2007. № 2. Р. 5–33.
Impact of tourism development upon environmental sustainability: a suggested framework for sustainable ecotourism / Baloch Q. and others. Environmental Science and Pollution Research. 2022. 19 August. URL: https://link.springer.com/article/10.1007/s11356-022-22496-w.
Mejía C., Ortiz M. Reflections on Responsible Tourism in the Framework of Social Responsibility. Cuadernos de Administración. 2020. 36(66). P. 148–160.
Drosos D., Skordoulis M. The role of environmental responsibility in tourism. International Business and Entrepreneurship Development. 2018. Vol. 11. No. 1. P. 30–39.
Cvelbar L., Grün B., Dolnicar S. Do employees hold the key to environmental sustainability in tourism businesses? Empirical evidence from a field study. Journal of Sustainable Tourism. 2022. 12 October. URL: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09669582.2022.2131796?scroll=top&needAccess=true&role=tab.
Закон України «Про охорону навколишнього природнього середовища» № 1264-XII від 25.06.1991, із змінами і доповненнями в редакції від 09.07.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1264-12#Text.
Кодекс України про адміністративні правопорушення, із змінами і доповненнями в редакції від 29.07.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text.
Кримінальний кодекс України із змінами і доповненнями в редакції від 28.04.2023. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text.
Через відсутність снігу гірськолижні курорти в Альпах змушені закривати траси. Фокус. 2023. 7 січня. URL: https://focus.ua/uk/world/544284-iz-za-otsutstviya-snega-gornolyzhnee-kurorty-v-alpahvynuzhdeny-zakryvat-trassy-video.
Туристична статистика: динаміка податкових надходжень по регіонах. ДАРТ. 2023. URL: https://www.tourism.gov.ua/blog/turistichna-statistika-ukrayini-dinamika-podatkovih-nadhodzhen-po-regionah.