THE POTENTIAL OF GREEN TOURISM IN ACHIEVING SUSTAINABLE SOCIO- ECONOMIC DEVELOPMENT OF RURAL AREAS IN UKRAINE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-5843/2025-3-11

Keywords:

green tourism, sustainable development, rural areas, post-war recovery, rural tourism, tourism

Abstract

The relevance of the research: the article examines green tourism as one of the key factors in the sustainable socio-economic development of rural areas in Ukraine. The subject research is the current state, challenges, and prospects for the development of green tourism in the context of the COVID-19 pandemic, full-scale war, and decentralization processes. The purpose of the study is to analyze the potential of rural tourism as a tool for economic diversification, cultural heritage preservation, employment growth, and the revitalization of rural communities. Research methodology includes general scientific methods of analysis and synthesis, systemic and comparative approaches, as well as the generalization of findings from scientific publications and practical case studies based on domestic and international experiences in organizing green tourism. The research includes a review of current legislation, strategic documents, and statistical data. The results of the study reveal that green tourism in Ukraine shows a steadily growing demand among domestic tourists, although its potential is only partially realized due to several constraints. Key limiting factors were identified: insufficient infrastructure, lack of regulatory framework, low level of digitalization of tourism services, and limited marketing activity. Practical Significance: it is shown that the combination of tourism services with local traditions, farming, cultural heritage, and environmental education contributes to the creation of a competitive and attractive tourism product. The necessity of implementing a cluster- based approach in Ukraine has been substantiated, along with the development of regional support programs for green tourism, the creation of certification mechanisms, the development of human capital, and the introduction of digital platforms for booking and promotion. Conclusions: the development of green tourism is a strategic tool for enhancing the competitiveness of rural areas, strengthening the economic self-sufficiency of communities, and shaping a positive international image of Ukraine. Its expansion should be carried out within the framework of a coherent state policy based on the principles of sustainability, environmental responsibility and integration into national and European standards. The prospect of further research lies in exploring the potential of green tourism, with appropriate support, to play a leading role in the post-war recovery of rural regions, the preservation of cultural authenticity, and the provision of a new, higher quality of life for the local population.

References

Березін О.В. Мале підприємництво та зелений туризм: перспективи розвитку. Вісник ДІТБ. Серія: Економіка, організація і управління підприємствами (в туристичній сфері). 2007. № 11. С. 93–97.

Биркович В.І. Сільський зелений туризм – пріоритет розвитку туристичної галузі України. Стратегічні пріоритети. Науково-аналітичний щоквартальний збірник. 2008. № 1 (6). С. 138–143.

Власенко І.В. Регіональні особливості формування маркетингових заходів розвитку сільського зеленого туризму. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. 2017. Т. 19. № 81. С. 3–9.

Гловацька В.В. Особливості розвитку сільського зеленого туризму як підприємницької діяльності. Інноваційна економіка. 2010. № 16. С. 45–48.

Горішевський П., Васильєв В., Зінько Ю. Сільський зелений туризм: організація надання послуг гостинності. Івано-Франківськ : Місто НВ, 2003. 148 с.

Дармостук Д.Г. Тенденції розвитку зеленого туризму в Україні. Теорія та практика державного управління. 2017. № 2. С. 1–7.

Долинська О.О., Гуцал Л.А, Гільберг Т.Г. Сільський туризм в Україні: сучасні тенденції та перспективи розвитку. Економіка та суспільство. 2024. Вип. 64. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-64-24.

Долинська О.О., Шоробура І.М., Гільберг Т.Г. Туристичні шляхи, як засіб популяризації культурної спадщини. Інфраструктура ринку. 2024. Вип. 79.

Костриця М.М. Сільський туризм: теорія, методологія, практика (етноісторичний туристичний кластер «Древлянська земля») : монографія. Житомир : ЖДТУ. 2006. 196 с.

Лужанська Т.Ю., Махлинець С.С., Тебляшкіна Л.І. Сільський туризм: історія, сьогодення та перспективи : навч. посіб. Київ : Кондор, 2008. 385 с.

Олійник В.Д, Данілова, О.М. Організація туризму: сільський зелений туризм світовий досвід та перспективи розвитку в Україні. Економіка та суспільство. 2025. Вип. 72. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2025-72-30.

Рутинський М.Й., Зінько Ю.В. Зелений туризм. Київ : Знання, 2008. 271 с.

Рутинський М.Й., Зінько Ю.В. Сільський туризм : навч. посіб. Київ : Знання, 2006. 271 с.

Чорненька Н.В., Теребух А.А., Костюк І.В. Екологічний напрям посилення конкурентоспроможності регіонального туризм. Географія та туризм : наук. зб. / Ред. кол.: Я.Б. Олійник (відп. ред.) та ін. Київ : Альтерпрес, 2015. Вип. 34. С. 183–192.

Шульга В.П. Стратегічне управління розвитком екологічного туризму в контексті рекреаційного природокористування. Географія та туризм. 2012. Вип. 22. С. 42–51.

Published

2025-10-07

How to Cite

Dolynska, O. O., Shorobura, I. M., & Dolynskyi, Y. V. (2025). THE POTENTIAL OF GREEN TOURISM IN ACHIEVING SUSTAINABLE SOCIO- ECONOMIC DEVELOPMENT OF RURAL AREAS IN UKRAINE. Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica Et Recreatio, (3), 125–133. https://doi.org/10.32782/2786-5843/2025-3-11