TRENDS OF INNOVATIVE PROCESSES OF IMPLEMENTATION OF QUALITY STREET FOOD IN THE HORECA SPHERE
DOI:
https://doi.org/10.32782/2786-5843/2025-3-17Keywords:
street food, HoReCa, innovation, gastronomic trends, automation, sustainable developmentAbstract
The article examines current trends and innovative processes in the street food segment in the HoReCa (Hotel, Restaurant, Café) sector. Particular attention is paid to the latest cooking technologies, service automation, ecological approaches to packaging and the use of local products. Global practices and their adaptation to the Ukrainian market are analyzed. The prospects for the development of food trucks, gastronomic markets and pop-up formats as part of the modern restaurant industry are outlined. The functioning of the street food format in modern conditions, in Ukraine and the world, is in demand, and the concept of its own establishment is developed with an emphasis on eco-trends. Particular attention is paid to supporting Ukrainian producers, integrating IT technologies for the development of the hospitality and service sector, as well as expanding the tourism sector while maintaining competitiveness in the local market. The key factors influencing the restaurant business market are considered, and a strategic approach to its development is determined. The business project presents the efficient use of products with waste minimization. The introduction of innovative technologies and digital solutions in the restaurant industry is proposed to optimize accounting, reporting and improve customer service. The initial and monthly costs for starting your own business are also calculated, taking into account the involvement of local producers in order to support the regional economy. Street food is an important component of modern gastronomic culture and the restaurant industry, especially in the conditions of a fast pace of life, urbanization and growing demand for a fast and convenient way to eat. At the same time, consumer preferences are changing, in particular, there is a growing interest in healthy eating, environmental friendliness and innovative technologies in food preparation. The restaurant industry is very competitive and restaurants need to find ways to stand out from the rest. The introduction of innovative technologies, such as artificial intelligence, the introduction of process automation, online ordering of food and drinks or the use of virtual reality, can give restaurant establishments an advantage over competitors. This presents the street food industry with new challenges and opportunities to improve its formats.
References
Гросул В., Балацька Н. Digital-маркетинг як дієвий інструмент антикризового розвитку підприємства ресторанного бізнесу в період пандемії та її рецесії. Підприємництво та інновації. 2020. № 11–2. C. 7–12. DOI: https://doi.org/10.37320/2415-3583/11.20.
Кіш Г. Інноваційні технології в діяльності готельно-ресторанних підприємств. Актуальні питання у сучасній науці. 2023. № 6 (12). С. 65–77. DOI: https://doi.org/10.52058/ 2786-6300-2023-6(12)-65-77.
Лисюк Т., Терещук О., Демчук О. Інноваційні підходи до використання реклами та PR-технологій в готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2021. № 28. DOI: https://doi.org/10.32782/2524- 0072/2021-28-35.
Середа Н., Піюренко І. Інноваційна діяльність в готельно-ресторанному бізнесі. Економіка та суспільство. 2023. № 55. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-55-58.
Балацька Н.Ю., Калєнік К.В., Скриннік В.І. Тенденції розвитку та стратегічного управління підприємствами готельно-ресторанного бізнесу. Таврійський науковий вісник. 2022. № 13. С. 62–70.
Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010 : Національний класифікатор України: наказ Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11.10.2010 № 457 .URL: https://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/kv10_i.html (дата звернення: 12. 03. 2025).
Державна служба статистики України: офіційний сайт. URL: https://ukrstat.gov.ua/ (дата звернення: 12.02.2025).
HORECA. URL: https://harch.tech/2025/05/05/5-trendiv-globalnoi-industrii-produktiv-harchuvannia-u-2025-roci/ (дата звернення: 04.01.2025).
HORECA. URL: https://newfood.ua/2023/11/02/top-5-trendiv-kharchuvannia-v-nayblyzhchomu-maybutnomu/ (дата звернення: 20.03.2025).
HORECA. URL: https://www.lori.com.ua/horeca-shcho-tse-znachyt-i-iak-pratsiuie-haluz/?srsltid=AfmBOorIr17OBd-rB3a0dhfvjh_OHOUfzwdTzgXYM4mQ5qyhtDwZWNa6 (дата звернення: 10.03.2025).