ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГАСТРОНОМІЧНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ В ВІЙСЬКОВИЙ СТАН ТА ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД
DOI:
https://doi.org/10.32782/2786-5843/2023-1-2Ключові слова:
гастрономічний туризм, географія, територія, регіон, туристична локація, гастрофестивальАнотація
У статті проаналізовано особливості розвитку гастрономічного туризму в Україні в період воєнного стану, виявлено основні труднощі, які змушена була долати туристична галузь у період Covid-19. Не зважаючи на складні суспільні обставини та загрози, які переживає туристична сфера України від початку 2022 року, все таки їй вдалось вистояти і частково функціонувати на відносно безпечних територіях. Авторам вдалось проаналізувати кількість гастрономічних фестивалів, які вдалось провести в західних регіонах України за час воєнного стану. На сьогодні гастротуризм у поєднанні з іншими видами туристичної діяльності може стати вагомим фактором підтримки місцевих бізнесів, виробників крафтової та сільськогосподарської продукції. Внаслідок здійсненого дослідження особливостей гастрономічного туризму в Україні в довоєнний період, також врахування особливостей функціонування туристичного сегменту під час війни та в повоєнний період, визначені його сильні та слабкі сторони, виявлені можливості та загрози його подальшого розвитку з використанням методів SWOT-аналізу. Серед сильних сторін розвитку гастрономічного туризму варто відзначити: давні історико-культурні традиції української кухні, унікальні національні страви, регіональне різноманіття національної кухні, розвиток сфери виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, низька вартість продукції сільського господарства тощо. Серед загроз, які можуть в майбутньому вплинути на функціонування гастрономічного туризму: значні руйнування соціальної та туристичної інфраструктури внаслідок війни; великі прямі та непрямі втрати населення, відтік молоді за кордон, брак кваліфікованих кадрів в даному сегменті туристичної діяльності, низька якість сервісу та -слабкий розвиток туристичної інфраструктури в багатьох регіонах України.
Посилання
Басюк Д. І. Інноваційний розвиток гастрономічного туризму в Україні. Наукові праці НУХТ. 2012. № 45. С. 128-132.
Мальська М. П., Філь М. І., Пандяк І. Г. Гастрономічний туризм : навч. посіб. Київ : Видавництво «Каравела», 2021. 304 с.
Нестерчук І. К. Методи та інструменти оцінки потенціалу гастрономічного туризму. Географія та туризм. 2022. № 66. С. 18-28.
Годя І. М. Гастрономічний туризм Закарпаття: сучасний стан і перспективи. Географія та туризм. 2018. К.: Альфа-ПІК. Вип. 45. 150 с.
Panova, I., Zhuravchak, Y. Problems and Prospects of Gastronomic Tourism Development in Ukraine (On the Example of Zakarpattia Oblast). The Journal of V. N. Karazin Kharkiv National University. Series: International Relations. Economics. Country Studies. Tourism. 2021. № 13. Р. 196-208. DOI: 10.26565/2310-9513-2021-13-20
Коркуна О. І., Никига О. В., Підвальна О. Г. Гастрономічний туризм як чинник соціально-економічного розвитку територіальних громад. Економічний простір. 2020. № 155. С. 40-43. DOI: 10.32782/2224-6282/155-8
Саркісян Г. О. Роль і значення стимулювання гастрономічного туризму в структурі розвитку регіональних туристичних ринків України. Український журнал прикладної економіки. 2020. Том 5. № 1. С. 312–320.
Рубіш М. А., Чорій М. В. & Зеленська Л. В. Гастрономічний туризм як засіб активізації туристичних дестинацій. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія «Економіка». Мукачево : МДУ, 2020. Випуск 1 (13). С. 61-66.
Fesenko, H. Gastronomy tourism as a current trend in modern development of the tourism in Ukraine. Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 5. 2021. Retrieved from URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8884 DOI: 10.32702/2307-2105-2021.5.200.
Rutynskyi M., Kushniruk H. Restaurant industry in the tourist city of Eastern Europe: Post-COVID-19 perspectives. The case of Lviv, Ukraine. In Borges A. et al. (Eds). Gastronomy, Hospitality, and the Future of the Restaurant Industry: Post-COVID-19 Perspectives. Hershey, USA: IGI Global. 2022. Р. 220-244. DOI: 10.4018/978-1-7998- 9148-2.ch012.
Корнілова В. В., Корнілова Н. В. Сучасні тенденції розвитку гастрономічного туризму. Ефективна економіка. 2018. № 2. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/2_2018/37.pdf
Марценюк Л. В. Проблеми та перспективи розвитку туризму в Україні. Економічний вісник Дніпровської політехніки. 2015. № 3 (51). С. 76-82. URL: http://eadnurt.diit.edu.ua/bitstream/123456789/8893/1/Martsenyuk.pdf 13. Wolf, Erik. The Hidden Harvest : a Dozen Hot and Fresh Reasons how Culinary Tourism Creates Economic and Community Development. Kendall Hunt Publishing, 2006. 70.
Державна служба статистики України. Офіційний веб-сайт. URL: https://www.ukrstat.gov.ua